Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2022 00:33 - АГНИ ЙОГА И ТЕОСОФИЯ ЗА ХРИСТОС
Автор: sidhaarta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 299 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 01.09.2022 01:11



  image

УЖАС!!!


 КУМИРИ И ЕРЕСИ

image

Най-висшето в Агни Йога и Теософията се разбира като Едно.????Там се говори за Първичния Атом, Главния Атом, Единствения Огнен елемент, който генерира всичко, едно и също нещо. ????В различните учения и религии Висшето носи различни имена, а хората с различно развитие, дори в една и съща традиция, не разбират еднакво Основите, далеч отвъд способностите и възможностите на човека. Разумно е да се предположи, че махатмите, които са дали теософията и Агни йога, разбират Висшето повече или по-задълбочено от обикновените хора, или по-скоро от това, което е казано в някои писания през последните няколко хилядолетия.????

"Агни Йога" говори за безсмислеността на споровете за Висшето, които се водят в различните религии за това чий Бог или Бог от коя религия е по-висок. Защото Висшият по самото си определение е Един за всички и в този смисъл няма за какво да се спори. Следователно в Агни Йога се предлага  ръководство не от някакъв конкретен канон за Висшето, възприет в определена религия или в учение, а в общуването с вярващите да се изразява в канона "на вашия Господ"????

В Агни йога и в теософията Христос се третира различно от това, което е установено с течение на времето в християнската теология и в църквата. Името "Христос" се среща в Агни Йога, в случаи на "върховно пришествие", което означава Духът на Слънчевия йерарх. 

Евангелието от Йоан започва с думите: „В началото беше Словото“. Това са същите думи, които се казват за Висшето (Върховното) начало в индийските Пурани и в древните писания. За Логоса (Словото, Глаголът) – който е бил в началото, е първото проявление на Вак (принципа на Речта, принципа на Майката на света, принципа на Природата и Материята) в първичното „пространство”(Акаша).

Според учението на Санкхя първото проявление на пространството (Акаша) е звукът. Този първичен Звук, или Слово, е едновременно Светлина и всичко останало, целият свят.
Никога не е имало „начало“ за битието ???? във философския смисъл, защото го е имало и винаги ще го има. Но всяка конкретна Вселена, например, нашата Галактика, и дори това, което можем да възприемем като Космос, като феномен на проявление, винаги има свой собствен цикъл на развитие, тоест, след като се роди, се разгръща, узрява и след това се унищожава от формата си. Следователно такъв Космос има и своя въплътен Първи Логос, тоест Словото, или в езотеричната традиция Фохат (Парафохат - Светлина), който се разгръща чрез искри в целия свят. За такъв Христос, Логос, Фохат, Любов се говори в езотеричното учение, така казват Махатмите. Такъв Христос е Всевишният и е Бог-Отец. Като принцип той е ВСИЧКО, извън времето и пространството; както се проявява, той е Върховният и Глава на Йерархията. По този начин дори символът на вярата за единството на „Отец, Син и Свети Дух” е напълно приемлив за Учението на Махатмите, но само в по-различен смисъл, отколкото всичко това, което се тълкува в църковно-християнската традиция. Е. П. Блаватска обстойно пише за титлата „Христос”, която адептът получава след успешното завършване на тъй нар. студентски  иницииран период, където преди посвещението е бил наричан „Chrestos”, „Krestos”, както е било обичайно в предхристиянските традиции на посвещение и дори в първите векове на християнството (Блаватска Е.П. "Езотеричния характер на Евангелията"). 
Е. И. Рьорих, използвайки тази статия на Блаватска, пише: „... Вярвам в Неизразимия Божествен Източник, пребъдващ еднакво във всеки човек, и в раждането на Христос в човека по неговия път към съвършенството. Освен това, всеки образован човек знае, че термините “Crestos” или “Christ” (Христос) са заимствани от езически речник.???? Думата „Крестос“ означава ученик неофит, който е подложен на изпитание, кандидат за йерофант. И след като ученикът премива през всички изпитания и през поредица от страдания, той е „помазан” при последния ритуал на посвещение и става на езика на мистериите Христос, тоест „пречистен”, което означава, че неговата преходна личност се слива с неговата неразрушима индивидуалност и се превръща в Безсмъртно Его. При първите християни... Христос е бил синоним на нашето Висше Аз” (D. 22.07.1935).
Според казаното в Учението, на планетата Земя именно световният Логос показва най-висшите Учители, осветява Гаутама Буда и Исус Христос. ???? Учителят Мория, който има много велики въплъщения на нашата планета, беше самият Христос.???? Всички висши богове, почитани от религиите, изразяват в най-добрите си образи един и същи фокус – Великия слънчев йерарх. Следователно да се спори кой бог е по-висок е безсмислено и Учението казва срещу тези безполезни спорове: „Те все пак ще питат: „Кой е повече – Христос или Буда?“ Отговор: „Невъзможно е да се измерят далечни светове. Можем само да се възхищаваме на сиянието им” ????("Озарение", 3.4.8).
В „Тайната доктрина” на Е. П. Блаватска за Висшия в разбирането на традициите на инициацията, за Първия Логос се съобщава: Логосът, или проявеното и непроявено Слово, се нарича от индусите Ишвара, Господ, въпреки че окултистите му дават друго име. Ишвара, казват ведантините, е най-висшето съзнание в Природата. Ишвара, или Логоса, е Дух????; или, както обяснява окултизмът, това е сложното единство на проявените живи Духове, първоизточникът и разсадникът на целия свят и земните Монади, плюс тяхното божествено Отражение, които произлизат от Логоса и се връщат към Него, всеки в края на краищата. на своето време” (HPBTD, кн. „Тайната доктрина”) „В езотеричния и дори екзотеричен северен будизъм Ади-Буда... Единият, Непознаваем, който е без начало и край, идентичен с Парабрахман [на индусите] и Айн-Соф [в Кабалата], извежда блестящия Лъч от недрата Мрака. Това е Логосът, Първият. (на същото място  в „Тайната доктрина”).
Писмо до CH – Sinnett № 112 (юли, 1883 г.) се казва: Това не е „Духът на Будите, присъстващ в Църквата“, а Вездесъщият Вселенски Дух в храма на природата – в единия случай; и е седмият принцип – т.е. Атман в храмовия човек – в другия  случай. „Авалокитешвара [в Будизма] е едновременно непроявения Отец и проявеният Син ????; последният произлиза от него и е идентичен с него, а именно Парабрахман и Дживатман, универсалният и индивидуализиран седми принцип – пасивен и в същото време активен, където последният е Словото, Логосът, глаголът.???? Наречете го с каквото искате име, само нека тези нещастни, заблудени християни знаят, че истинският Христос на всеки християнин е Вак, „мистичният глас“, докато човекът, Йешуа, беше само смъртен адепт, като всеки от нас.????

Учителят Кут Хуми е имал пълното право да нарече християните в горното писмо „нещастни, подведени“???? за почитания от тях Христос, тъй като самият Кут Хуми, както пишат за него Е. И. Рьорих и А. Безант, е въплътен от евангелския Исус (Йешуа) .????

Е. И. Рьорих в едно от по-късните си писма дава подробно описание на връзката на Агни Йога, Махатма към Христос: „В теософската литература може да се намери индикация, че Исус е въплъщение на Учителя КХ, ????но когато дойде времето за Пътя на страстта (Голгота) и Разпятието, още по-висш Дух влезе в Него.  Знаем, че Исус също е учил при Великия мъдрец на Изтока, Росул Мориа,???? и е останал с Него поне седем години. След това пътуват заедно през Индия, а след това Исус отива с благословията на Владика М. в страната си. Но Той не можа да завърши Своята мисия там, стана преуморен и немощен и на прага на прехода към другия свят Великият Мъдрец се яви пред Него във фината Форма и Го покани да завърши мисията Си, като влезе в тялото Му.???? Разбира се, съгласието беше дадено с удоволствие. Разбира се, имаше големи космически причини, поради които беше необходима такава подмяна и продължение на тази мисия. Наистина, космическите мистерии са красиви и Висшата красота винаги е в основата на такива страстни прояви на Надземния свят. И така, Индивидуалността е Една, но нейните частични прояви осветиха такива земни прояви като Буда, Христос и Майтрея и др. Така Господ Майтрея???? съдържа и Лъчите на най-великите Спасители и Създатели на съзнанието на нашето човечество” (D. 13.04.1953). ????

В текстовете на Агни Йога имената Христос, Спасител, Господ, Учител, Планината на Мория, Планината на Бог, Месия, Майтрея, Отец, Създател принадлежат на едно и също Его на Слънчевия йерарх, Господ Мория.????
В ранния период на разпространение на Учението, преди публикуването на късните писма на Елена. Рьорих и текстовете на нейните разговори с Учителя (началото на 2000-те), идентичността на  Христос и Господ Мория не беше очевидна за мнозина последователи на Учението.


Подобно подценяване породи всякакви погрешни схващания. Например, че Махатма Мория е дал „Живата етика... като практическо учение за приближаване към заповедите на християнството, за тяхното изпълнение“ и
че „Христос е въплътен Бог, а Буда“, Мория и други Махатми, са само „ човек, който се е издигнал до големи духовни висоти”. ????С второто можем напълно да се съгласим, с поправката, че тогава слънчевият йерарх, Господ Мория – Първият човек, съответно всички останали ще бъдат „по образ и подобие“. ???? Беше ни посочено, че Старейшината Кумара, Ману на цялата ни Манвантара от Четвъртия кръг, Учителят на Учителите, Учителят Мория, Учителят Майтрея, Калки Аватара, настоящият Учител на Шамбала, са Едно Его.????? „Питате кой беше господарят на Уран? Но, разбира се, все същият Един Велик Дух на Слънчевия Йерарх, Родителят и Притежателят на нашия Космос. Той не беше и няма да бъде по-висок.????

Затова от самото начало Той е наречен „Старите дни” (D 24.02.1954). „Разбира се, Учителят Мория е [проявен] аспект на Първия Логос и съдържа всички Негови Лъчи.???? Той е Господарят на света и Ману на нашето човечество” (D. 16.07.2035). Но Месията е Един, защото всичките Му земни форми са нанизани като мъниста на една огърлица. И така, Буда, Христос, Майтрея – Единственото най-голямо Его, Съществото, което стои в Главата на Йерархията на Светлината, начело на нашата Манвантара и се проявява многократно във всички раси като Законодател, Лидер, Учител и Спасител” (D. 18.12.1948).????

Всичко се състои от различни комбинации и диференциации на Единния Елемент на Дух-Материя. И така, духът ще бъде отгоре, а под него - всички степени на материята. Духът е завършеността на материята. Невъзможно е също така да наречем духа Абсолютният разум, като го считаме за противоположност на материята, тъй като само чрез кристализиране в материята или сливане в нея духът разкрива своя потенциал и натрупва разум чрез контакт със света на форми. Духът е съзнание, но Космическият ум е колективният ум на цялата проявена вселена.???? Ние имаме короната на Космическия Интелект в Йерархията на Светлината или в Логоса. Бихме искали също така да избегнем твърде църковното определение на Създателя, което трябва да бъде заменено, където е възможно, с Божествения Разум или Космическия Разум на Логос. След всичко, Космическият Разум не е колективен, а светлият Разум на Космическия йерарх, който съхранява своето слънчево ядро, неговата Слънчева монада. И така, отново основният атом е Източникът на Светлина и Сила и Началото на цялото Същество, Алфата и Омегата на Битието. Космическият закон правилно се разбираше като обединение на половините на Атома. Но може да се разбира и като осъзнаване на нашата космическа връзка с Основния атом. Той е Алфа и Омега на всички неща, а ние сме Негово потомство. Прочетете първия том на страницата „Тайна доктрина”... И този Вечен Човешки Банян, Чудното Същество, Посветителят, наречен Велика Жертва, ще ви бъде разкрит” (Д. 10.12.1954). Властелинът на Мория е наречен „Властелинът на седемте лъча” (D. 21.12.1952). Духът на Господ Мория блести с всички лъчи, изпращайки на съответните хора, народи, епохи лъчи в съзвучие, включително лъча на Христос, съзвучен със среброто, лъча на Буда, лъча на Майката на света и др. „Великият Господ е този, който ви изпраща отговора във формата, която е най-близка до вас сега. Помислете за красотата на единството и се радвайте. Великият Учител ви показа Своята Любов, като прие аспекта на Майката, защото вие сте обикнали образа на Майката. Наистина, Великият Господ и Майка, и Отец, и Приятел, и Възлюбен. Всички изображения се сливат в тази единствена красива любов към висшия идеал. Пълнотата на това чувство е несравнима с нищо! Дали го обичате като Баща или Майка е без значение, защото отговорът Му вече дойде от един близък до вас аспект на Него. Образът на Майката на света сега е толкова необходим за осиротялото човечество и Великият Учител изпраща Лъча на Асургина, за да може по-лесно да проникне в сърцата на скърбящите хора” (D. 21.05.1951 г. ). ????

Написана от Александър Владимиров



Гласувай:
1



1. sidhaarta - КУМИРИ И ЕРЕСИ!!!
23.03.2022 00:35
Нека Бог да им прости и ги благослови!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sidhaarta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 490451
Постинги: 453
Коментари: 334
Гласове: 1329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Господня молитва
2. "Отче наш" Обяснение на Господнята молитва
3. Отче наш - от Уикипедия, свободната енциклопедия
4. ВСЕМИРНОТО ПРАВОСЛАВИЕ
5. КРСТ ЈЕ СИЛА И СЛАВА !
6. "Отношението към Св. Богородица в Православието, в сектите, и в нехристиянските учения. Лектор:д-р Десислава Панайотова - директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", който работи при храма.
7. ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
8. ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО
9. ПРАВОСЛАВИЕ. БГ - Православие България
10. Независим интернет-портал Православие България
11. БИБЛИЯ - КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ
12. СПИСАНИЕ - ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ
13. СОФИЙСКА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ "СВ. ЙОАН РИЛСКИ"
14. Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий"
15. ЦЕНТЪР ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ
16. ЖИВО ПРЕДАНИЕ
17. ПРАВОСЛАВИЕ, БОГОСЛОВИЕ, СЪВРЕМЕННОСТ - ЗАДРУГАТА
18. ВСИЧКО ЗА СВЕТАТА ЕВХАРИСТИЯ - ЛИТУРГИЯТА
19. СЛОВО ЗА МОЛИТВАТА НА СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИЕЦ- ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕТИВО
20. НЕ РАЗПИТВАЙ
21. ТАЙНИТЕ КОИТО СИ ОТИВАТ С НАС......
22. НИКОГА НЕ ГИ ЗАБРАВЯЙ.... ТЕ ТИ ДАДОХА ВСИЧКО.
23. БИБЛИОТЕКА - ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
24. ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
25. ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
26. ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО.СОМ
27. ДОБРОТОЛЮБИЕ
28. ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА
29. ДЯКОНИЯ.БГ
30. ПРАВОСЛАВНА КЛАСИКА