Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2022 11:01 - © Лошата зима на Байдън
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 681 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 21.01.2022 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
21.01.2022г.

     Колумнистът на Bloomberg Джош Уингроув констатирал : "Лошата зима на Байдън се влошава с инфлацията, вируса и Русия".
Президентът Джо Байдън навлезе в Новата година със застопорен икономически план, инфлация на 40-годишна връхна точка и Русия, заплашваща с война в Украйна, започва той.
Поредица от неуспехи през последните седмици допълнително замъгляват съдбата на политическия дневен ред на Байдън и траекторията на неговото президентство.
Свежите данни за инфлацията показаха, че цените са се повишили със 7% миналата година, най-много от 1982 година. Речта за правото на гласуване разгневи републиканците, не убеди поддържащите го демократи и беше пропусната от звездния организатор, кандидата за губернатор на Джорджия Стейси Ейбрамс. Преговорите с Русия и Иран не доведоха до успех.
Случаите на Covid-19 и хоспитализациите постигнаха рекорди, докато Върховният съд унищожи усилията на Байдън да се увеличат ваксинациите , блокирайки правило, което би изисквало от бизнеса да налага ваксини или ежеседмични тестове за служителите.
Опитът на Байдън да се завърти към правото на глас – с възвестена реч в Атланта, родния град на легендите за гражданските права Мартин Лутър Кинг-младши и бившия представител Джон Луис – се насочва към задънена улица, след като ключовият сенатор от демократите Кирстен Синема обяви, че няма да подкрепи промяната на правилата на Сената, за да се приеме законодателство, разширяващо достъпа до бюлетината спрямо републикански филибустер – протакане гласуването на законопроектите.
Фокусът на президента върху "правото на глас" беше замислен като сигнал към недоволните либерали и чернокожите избиратели, от които неговата партия силно се нуждае, за да се явят на междинните избори през ноември. Но неговите вътрешни проблеми рискуват да се развият в чужбина, окуражавайки противниците, готови да експлоатират отслабения президент на САЩ. Демократите са все по-загрижени, че избирателите са готови да предадат контрола върху Камарата на представителите, Сената или и двете на републиканците.
Проучване на университета Quinnipiac тази седмица установи, че 33% от американците одобряват представянето на Байдън, докато 53% не одобряват. Друго проучване, публикувано тази седмица от Economist и YouGov, установи, че 52% от американците казват, че икономиката се влошава, докато само 15% казват, че се подобрява.
В петък Байдън се опита да се прегрупира, насърчавайки ясна победа – неговият двупартиен закон за инфраструктурата, изработван почти три месеца – с обявяване на милиарди за финансиране строителството на мост.
"Много се говори за разочарования от неща, които не сме свършили – ще свършим много от тях, мога да добавя", каза Байдън. "Но това е нещо, което успяхме да направим. И това е от огромно значение за страната".
Засега няма индикации, че Байдън обмисля традиционния отговор на бъркотията на Белия дом – замяната на главните помощници. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в петък отхвърли въпроса дали президентът обмисля смяна на персонала, като се позова на редица постижения през последната година.
В четвъртък вечерта Байдън беше домакин на Синема и сенатора Джо Манчин, двамата ключови демократи, които държаха както на правото на глас, така и на икономическия план на Байдън за почти 2 трилиона долара Build Back Better. Но не е ясно дали той може да накара поне една от двете инициативи да премине.
Речта му в Атланта не помогна. Забележките предизвикаха смесени отзиви от групи за граждански права, тъй като някои призоваха Белия дом да надхвърли реториката в борбата с множество закони, приети от ръководените от републиканците щати миналата година за ограничаване на правото на глас, вдъхновени от фалшивите твърдения на бившия президент Доналд Тръмп, че изборът на Байдън е измамен.
Чернокожите гласоподаватели в Атланта, Филаделфия и Детройт бяха особено прицелни за Тръмп и неговите съюзници и те са решаващ демократичен избирателен район, който досега не е виждал малко движение при Байдън по отношение на правото на глас или реформата на полицията, друг приоритет.
Междувременно републиканците обвиниха Байдън в разделение, след като той оприличи противниците на федералното разширяване на правата на глас с лидери на Конфедерацията и известни расисти като бившия губернатор на Алабама Джордж Уолъс.
Нови признаци на пукнатини в партията на Байдън се появиха и по отношение на отговора на администрацията му на последния скок на пандемията, воден от по-поносимия вариант на О-макрон. Няколко групи демократи публично критикуваха Белия дом за широко разпространения недостиг на тестове, който постави президента и неговите говорители в отбрана.
Междувременно в чужбина Байдън е изправен пред нарастващи кризи в Украйна и Иран. Разговорите с Русия тази седмица не успяха да изяснят намеренията на Кремъл зад военното натрупване на границите на Украйна. Белият дом издаде ново предупреждение в петък, че руският президент Владимир Путин може да подготвя инвазия, след като кибератаките удариха десетки уебсайтове на украинското правителство.
Разговорите с Иран за връщане към споразумението от 2015 година за ограничаване на неговата програма за ядрени оръжия бяха също толкова непродуктивни, като американските служители предупредиха този месец, че бързо разширяващата се програма на Техеран за обогатяване на уран скоро ще направи споразумението остаряло. "Това е критичен момент; така го вижда и президентът", каза Псаки.
Псаки омаловажи опасенията, че президентът отчаяно се бори да управлява, като се позова на ваксинацията на около 200 милиона американци откакто президентът встъпи в длъжност, както и икономическия растеж и ниската безработица.
"Истината е, че дневният ред не приключва за една година", каза тя в петък. "Ще продължим да се борим за всеки компонент от неговия дневен ред".

https://www.bloombergquint.com/business/biden-s-bad-winter-gets-worse-with-inflation-virus-and-russia




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. hristiqnskaprosveta - Бай Даньо...
21.01.2022 11:18
... май, комай, ще остане в американската история, като най - тъпия президент след Клинтън, направил най - големите стратегически грешки, спрямо Русия. :)

Путин стяга обръча, около Украйна и целия Запад и НАТО са в пълен шок, след като Русия разположи своите войски на приблизително 40 км. от укранската граница. :)

Голям страх ги тресе американците, да знаеш! :)
цитирай
2. kvg55 - До 1. hristiqnskaprosveta
21.01.2022 13:28
Предложението на Руската федерация към Запада за стратегическа сигурност го подлуди. САЩ и НАТО-то не са на себе си.
цитирай
3. bojinkata - Ако РФ вкара войска в Новорусия, ко ...
22.01.2022 12:59
Ако РФ вкара войска в Новорусия, ко праим!? Нищо не може да каже нато! Ако има санкции, Газпром спира газта за ЕС! Пълно щастие!
цитирай
4. kvg55 - До 3. bojinkata
22.01.2022 13:21
Не е толко просто.
цитирай
5. vatzko - Bidenовата зима
02.07.2022 23:03
Bidenовата зима
цитирай
6. kvg55 - До 5. vatzko
02.07.2022 23:31
Е не е същото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759658
Постинги: 2809
Коментари: 25806
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031