Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2018 22:20 - БОГ И ЧОВЕК
Автор: sidhaarta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 768 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.04.2018 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

 

Поради „общението на свойствата“, човешката природа на Христос, „в-ипостасена“ в Логоса, е пронизана от божест­вена „енергия“. Тя, следователно, е обожена човешка приро­да, която обаче по никакъв начин не губи човешките си ха­рактеристики. Точно обратното - тези характеристики стават още по-истински и автентични от контакта с божествения модел, според който са сътворени. В тази Христова обожена човечност човекът е призван да участва и да сподели ней­ното обожение. Това е смисъла на светотайнския живот и ос­новата на християнската духовност.

 

Християнинът е призо­ван не да „подражава“ на Иисус (един чисто външен и мора­лен акт), а както казва Николай Кавасила, да „живее во Христе“ чрез кръщението, миропомазването и евхаристията.

 

Св. Максим описва обожението като причастност на „цело­купния човек“ на „целокупния Бог“:

„Така, както са съединени душата и тялото, Бог трябва да стане достъпен за причастността на душата, а посредством душата и на тялото, за да може душата да приеме неизменен характер, а тялото - безсмъртие. И най-накрая, за да може целокупният човек да стане Бог, обожен от благодатта на въплътения Бог, ставайки цял човек, духом и телом по природа, и цял Бог, духом и телом, по благодат.“

 

Така, за св. Максим догматическата основа на обожението на чо­века очевидно се намира в ипостасното единство на божест­вената и човешката природа в Христос. Човекът Иисус ипостасно е Бог и следователно в Него има „общение“ (ре- richoresis-circumincessio) на енергиите - божествена и човеш­ка.


  
Това „общение“ достига и до онези, които са „во Христе“. Но те, разбира се, са човешки ипостаси и са съединени с Бог не ипостасно, а само „по благодат“ или „по енергия“. „Човек, който стане покорен на Бога във всичко, чува как Бог казва: „Аз казах: богове сте“ [Йоан. 10:34]. Тогава той е Бог и се на­рича „Бог“ не по природа или по отношение, а по [божия] за­повед и благодат.“ Човек не може да бъде обожен благода­рение на собствената си дейност или „енергия“ - това би би­ло пелагианство, - а от божествена „енергия“, на която чо­вешката му дейност е „подчинена“. Между двете има „синергия“, онтологичната основа на която е отношението меж­ду двете енергии у Христос. Но няма смесване на енергиите, както не може да има причастност на божествената същност от страна на човека.

 Това е богословието на обожението, кое­то ще намерим и у Григорий Палама: „Бог в своята пълнота обожава онези, които са достойни за това, като се обединява с тях не ипостасно - това принадлежи единствено на Христа - нито пък същински, а чрез малка част от несътворените енергии и несътворената божественост... присъствувайки из­цяло във всеки“…


 В „обожението“ човек постига най-висшата цел, за която е създаден. Тази цел, вече реализирана в Христос чрез едно­странен акт на Божията любов, представлява и смисъла на човешката история и съд над човека. Тя остава отворена за отговора и свободното усилие на човека.
..

Йоан Майендорф




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sidhaarta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 484864
Постинги: 453
Коментари: 334
Гласове: 1329
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Господня молитва
2. "Отче наш" Обяснение на Господнята молитва
3. Отче наш - от Уикипедия, свободната енциклопедия
4. ВСЕМИРНОТО ПРАВОСЛАВИЕ
5. КРСТ ЈЕ СИЛА И СЛАВА !
6. "Отношението към Св. Богородица в Православието, в сектите, и в нехристиянските учения. Лектор:д-р Десислава Панайотова - директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", който работи при храма.
7. ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
8. ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО
9. ПРАВОСЛАВИЕ. БГ - Православие България
10. Независим интернет-портал Православие България
11. БИБЛИЯ - КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ
12. СПИСАНИЕ - ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ
13. СОФИЙСКА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ "СВ. ЙОАН РИЛСКИ"
14. Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий"
15. ЦЕНТЪР ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ
16. ЖИВО ПРЕДАНИЕ
17. ПРАВОСЛАВИЕ, БОГОСЛОВИЕ, СЪВРЕМЕННОСТ - ЗАДРУГАТА
18. ВСИЧКО ЗА СВЕТАТА ЕВХАРИСТИЯ - ЛИТУРГИЯТА
19. СЛОВО ЗА МОЛИТВАТА НА СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИЕЦ- ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕТИВО
20. НЕ РАЗПИТВАЙ
21. ТАЙНИТЕ КОИТО СИ ОТИВАТ С НАС......
22. НИКОГА НЕ ГИ ЗАБРАВЯЙ.... ТЕ ТИ ДАДОХА ВСИЧКО.
23. БИБЛИОТЕКА - ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
24. ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
25. ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
26. ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО.СОМ
27. ДОБРОТОЛЮБИЕ
28. ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА
29. ДЯКОНИЯ.БГ
30. ПРАВОСЛАВНА КЛАСИКА