Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2018 16:39 - ЗАЩО „УСПЕНИЕ“, А НЕ СМЪРТ?
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Светата Църква нарича кончината на Божията Майка
“успение”, а не смърт, защото смъртта, като връщане 
на земята на нейната пръст, а духа - на Бога, 
Който го е дал, не докоснала Благодатната. 
Възкресението на Пресвета Богородица станало на
третия ден.
--------------
ЗАЩО СВЕТАТА ЦЪРКВА НАРИЧА КОНЧИНАТА
НА БОЖИЯТА МАЙКА "УСПЕНИЕ"?
ВЪЗНЕСЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА НА НЕБЕТО
КОЛКО ГОДИНИ Е ПРОДЪЛЖИЛ ЗЕМНИЯ ЖИВОТ НА БОЖИЯТА МАЙКА?

Светата Църква нарича кончината на Божията Майка “успение”, а не смърт, защото смъртта, като връщане на земята на нейната пръст, а духа - на Бога, Който го е дал, не докоснала Благодатната. “В Теб, Дево чиста - пее светата Църква, - са победени законите на природата: при раждане се запазва девството и смъртта се съчетава с живот; оставайки след раждането Девица и след смъртта жива, Ти, Богородице, винаги спасяваш Твоето наследие”. Тя само заспала, за да се събуди в същия миг за вечноблажен живот и след три дни се заселила с небесното Си тяло в небесното нетленно жилище. Заспала сладък сън след тежкото бодърстване на изпълнения Й със скърби живот и “се представила пред Живота”, тоест пред Извора на живота, като Майка на Живота, избавяйки чрез молитвите Си от смърт душите на хората, вселявайки в тях чрез успението Си живо предусещане на вечния живот. Наистина, “гробът и смъртта не удържаха незаспиващата в молитвите Богородица и непоклатимата надежда в застъпничеството”.

“Вярата на християните във възнесението на Божията Майка на небето е истинна. Ако Енох от допотопния свят и пророк Илия от подзаконовия свят са били грабнати на небето с плът, то нима Пречистата плът на По-почитаната от херувимите и несравнено По-славната от серафимите е предадена на тление? Не, това е невъзможно! В нито едно кътче на християнския свят няма дори и най-малка частица от мощите на Божията Майка; това означава, че вярата във възнасянето Й на небесата заедно с пречистата Й плът е твърде древна и е съвременна на апостолите и на мъчениците. Поясът на Божията Майка и Нейните свети одежди са изложени за честване от целия християнски свят; съхранявани с благоговение, разделяни на части по всички краища на земята, те са вършили и вършат чудеса; многобройните Й икони навсякъде изливат потоци изцеления и знамения; а светото Й тяло е неизвестно някъде в земята? Не, това е невъзможно! Сонмове мъченици и подвижници са прославени с нетление на благоухаещите им мощи, изливащи изцеления; телата на мнозина от тях, бидейки в неизвестност, след дълговременно пребиваване в земята, са открити на верните чрез видения и чудеса; а пречистото тяло на Божията Майка, макар и нетленно, се крие някъде в земята в неизвестност? Не, това е невъзможно! Светите мощи на прославени мъченици с течение на времето понякога се подлагат, поради греховете на живеещите на земята, на общата земна участ - на действието на огън, наводнения, земетресения, поругаване от варвари. Господ не допуснал това по отношение на пречистото тяло на Своята Майка, като не го оставил на случайните промени на преходния свят, не го унизил пред телата на светиите със скриване в неизвестност в земята, а несравнимо го извисил над тях чрез преславното му възнесение на небесата”[].

Колко години е продължил земният живот на Божията Майка? 
По този въпрос съществуват няколко разнолични мнения; най-вероятното е следното. Свети Андрей, архиепископ Критски, и свети Симеон Метафраст казват най-общо, че Тя е доживяла “до дълбока старост”. Единодушни с тях са църковните историци Епифаний и Георги Кедрин, които считат, че Тя е живяла около 72 години. И това мнение е подкрепено от следното съображение. Някои считат, че на погребението на Божията Майка наред с другите е присъствал и свети Дионисий Ареопагит, епископ Атински; а той е обърнат към Христа от апостол Павел едва през 52 г. след Р. Хр.; три години неотлъчно е следвал апостола; после отишъл в Иерусалим, за да види Божията Майка; след завръщането си оттам е бил поставен от апостол Павел за атински епископ, следователно могъл е отново да пристигне в Иерусалим за погребението чак през 57 година след Р. Хр. А тъй като Рождество Христово станало на 15-ата година от живота на Божията Майка, то е очевидно, че всичките години на живота Й са били около 72. Към това мнение се придържа и свети Димитрий Ростовски в неговите Чети-Минеи (15 август). То се потвърждава и от изследванията на преосвещения Порфирий в древните атонски ръкописи.

Погребалната пещера на Пресветата Дева, също както и на Предвечния Й Син, представлява обект на благоговейно поклонение от страна на всички чеда на християнската Църква. Тези пещери съществуват и досега, когато вече много велики и славни градове са паднали, народите са се изменили и много племена съвсем са изчезнали от лицето на земята.

Пред пътника, излизащ от Иерусалим пред Овчи порти, които арабите в памет на Пресветата Дева наричат Порти на Света Мария, се появява стръмно спускане към Иосафатовата долина. На него показват мястото, където свети Стефан е бил убит с камъни пред погледа на Пресветата Дева, Която се молела недалеч, на склона на Елеонската планина. В самото подножие на планината, зад пресъхналото корито на Кедрон, се вижда погребалната пещера на Пресветата Дева.

Като минете по моста над коритото на Кедрон, вляво от пътя, водещ към Елеонската планина, ще видите площадката пред погребалната пещера на Пресвета Богородица, намираща се в малка долчинка, до която се слиза по дванадесет стъпала. Свещената пещера на Богородица е украсена с триъгълник над входа с двойни скъсени дъги над вратите. Още от входа стръмно спускане по 48 мраморни стъпала под свода на широка галерия води към тайнствения мрак на земните недра. Дневната светлина, прониквайки тук, се слива с мъждукащата светлина на кандилата. Като слезете петнадесет стъпала, Ви показват в една ниша вдясно две гробници: в тях почиват праведните родители на Пресветата Дева Иоаким и Анна. От другата страна, в също такава ниша се намира гробницата на свети Иосиф, годеника на Приснодевата. Веднага след края на спускането, след завой надясно, се открива свещеноизящна картина: по целия свод на просторна галерия блестят гирлянди от запалени златни и сребърни кандила; тихата им светлина е особено подходяща за това място на покой. В отделна каменна пещера се намира ложето на Небесната Царица. То е облицовано с бял мрамор и се осветява от над двадесет скъпоценни кандила. Вътрешността на гробната пещера не е украсена с нищо и природната скала е прикрита само с окачени копринени тъкани. Дори и мюсюлманите, и особено мюсюлманките (за които е заградено специално място вдясно от пещерата), идват да се молят на Пресветата Дева. Защото, ето, отсега ще Ме облажават всички родове.

Погребалната пещера на Божията Майка се намира във владение на гърците и арменците. Свещеното ложе служи за престол, върху който се извършва Божествена литургия; а жертвеникът е прилепен към външната стена на гробната пещера близо до входа. Подземната галерия продължава и след гробната пещера, в края ѝ има още един престол, принадлежащ на гърците.

Някога от външната страна на погребалната пещера на Божията Майка са съществували великолепна църква и манастир “Успение на Пресвета Богородица”, които, започвайки от Кедронския поток, са заемали обширното пространство до мястото, където сега има градина.

През последните години недалеч от пещерата на Божията Майка е построена и през 1888 г. бе осветена прекрасна църква, посветена на света равноапостолна Мария Магдалина, съградена със средства на царския дом, в памет на императрица Мария Александровна, която през целия си живот желаеше да се поклони пред гроба на Божията Майка.

Славянобългарски манастир Свети Великомъченик Георги - Зограф
 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 891539
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031