Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2018 11:16 - Учени откриха „ангелска частица“ – материя и антиматерия в едно
Автор: sidhaarta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1569 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

Учени откриха доказателства за съществуването на така наречената ангелска частица. Тя представлява едновременно и своя античастица.

Автори на откритието са учени от Станфордския университет в Калифорния и от Калифорнийския университет.

Идеята за съществуването на частици, които в същото време са и свои античастици, ни връща към далечната 1937-а година. Тогава италианският физик Еторе Майорана (загадъчно изчезнал през 1938 година) първи формулира тази теория. Според него в рамките на класа фермиони (включващ електрона, протона, неутрона и други) някои частици би трябвало да съвпадат със собствената си античастица. Именно те са наречени „частици на Майорана“.

Какво представлява откритата ангелска частица

Античастицата притежава същите свойства като съответстващата й частица, с изключение на едно (т.е. различават се по едно от квантовите си числа). Например позитронът е античастицата на електрона и има същата маса като него, но електрическият му заряд е противоположен. Ако частицата срещне своята античастица, те анихилират (унищожават се) и се превръщат в енергия.

В изследването екипът поставя тънки слоеве от два квантови материала – свръхпроводник и магнитен топологичен изолатор, един върху друг в охладена вакуумна камера и пуска електричен ток през тях. Крайният резултат е свръхпроводящ топологичен изолатор, който позволява на електроните да се движат бързо по повърхността на материала, но не и във вътрешността му. Прибавянето на магнитен материал към сместа кара електроните да се движат в една посока от едната страна и в противоположната посока от другата страна на получения свръхпроводящ изолатор.

Учените прокарват магнит над материала, който кара всички електрони да се забавят, после да спрат и да сменят посоката си на движение. Това се случва на етапи, които екипът оприличава на идентични стълби в стълбище. В материала започват да се появяват квазичастици по двойки, които изминават същия път като електроните, но с една разлика – техните „стълби“ са два пъти по-ниски от тези на електроните. Това се случва, защото една частица от всяка двойка квазичастици бива отклонена от пътя си.

Изследователите отбелязват, че частиците на Майорана не са наблюдавани пряко. По-скоро са наблюдавани „възбуди в материал, които имат поведение като онова на частиците на Майорана“.

Съществува ли самостоятелно тази ангелска частица

Учените все още не са наясно дали ангелските частици могат да се появят естествено. Вероятността за това във Вселената на този етап се приема за твърде малка. Специфичният вид квазичастица на Майорана, за който се смята, че е открит, се нарича „кирален“ фермион. Той се движи само в една посока по пътека от едно измерение. Наречен е „ангелска частица“ в чест на бестселъра „Ангели и демони“ на Дан Браун, в който престъпна групировка се опитва да взриви Ватикана с помощта на антиматерия (пробвайте да гледате филма с физици някой път, много е забавно – бел.ред.). В света на частиците засега има само ангели, но ако ви се приискат демони, почетете повечко за демоните на Максуел.

Възможно е обаче неутрината (които са три вида) да представляват частици на Майорана. В такъв случай експериментите с квазичастици биха могли да донесат повече информация за неутриното и обратно, но е още много рано да се каже.

Според професор Шученг Жан от Станфордския университет, „Това откритие завършва едно от най-интензивните фундаментални физични проучвания, продължило над 80 години“.

https://technology.bg




Тагове:   наука,   нови частици,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Май "демонът" на Максуел е друга боза.
07.06.2018 16:57
Изкуствен подбор като анти-ентропиен фактор. Такъв фактор на практика е човешкият разум, и естественият подбор в биологичната еволюция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sidhaarta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 484584
Постинги: 453
Коментари: 334
Гласове: 1329
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Господня молитва
2. "Отче наш" Обяснение на Господнята молитва
3. Отче наш - от Уикипедия, свободната енциклопедия
4. ВСЕМИРНОТО ПРАВОСЛАВИЕ
5. КРСТ ЈЕ СИЛА И СЛАВА !
6. "Отношението към Св. Богородица в Православието, в сектите, и в нехристиянските учения. Лектор:д-р Десислава Панайотова - директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", който работи при храма.
7. ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
8. ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО
9. ПРАВОСЛАВИЕ. БГ - Православие България
10. Независим интернет-портал Православие България
11. БИБЛИЯ - КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ
12. СПИСАНИЕ - ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ
13. СОФИЙСКА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ "СВ. ЙОАН РИЛСКИ"
14. Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий"
15. ЦЕНТЪР ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ
16. ЖИВО ПРЕДАНИЕ
17. ПРАВОСЛАВИЕ, БОГОСЛОВИЕ, СЪВРЕМЕННОСТ - ЗАДРУГАТА
18. ВСИЧКО ЗА СВЕТАТА ЕВХАРИСТИЯ - ЛИТУРГИЯТА
19. СЛОВО ЗА МОЛИТВАТА НА СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИЕЦ- ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕТИВО
20. НЕ РАЗПИТВАЙ
21. ТАЙНИТЕ КОИТО СИ ОТИВАТ С НАС......
22. НИКОГА НЕ ГИ ЗАБРАВЯЙ.... ТЕ ТИ ДАДОХА ВСИЧКО.
23. БИБЛИОТЕКА - ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
24. ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
25. ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
26. ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО.СОМ
27. ДОБРОТОЛЮБИЕ
28. ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА
29. ДЯКОНИЯ.БГ
30. ПРАВОСЛАВНА КЛАСИКА