Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2016 21:13 - КАКВО Е СМИРЕНИЕ
Автор: sidhaarta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 883 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 19.06.2018 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Отговор на този въпрос превъзхожда човешките предели и критерий за разбиране. Това не е просто добродетел, която би се намирала в сферата на човешките понятия, а нещо свръхестествено, което може да бъде описано само от този, който е просветен от сиянието на Божията благодат.

Смирението е образ и подобие на божествените свойства и справедливо е било наречено от достигналите обожение  - облекло и одежда на Божеството! Смирението е основа на неподвижността в страстите; печат на съвършенството; състояние на неизменност за човека и много други свойствени на Божеството всесъвършенства. Смирението благоухае редом с всичко, в което се проявява Божието величие. Затова и справедливо е казано, че „Бог на смирений дава благодат“.  Но с идването на проклятието на егоизма и проказата на високоумието, болестите на Сатаната, погибелни за него самия – човешкото естество е било поразено. Следователно ненапразно Бог на гордите се противи, и там където Той обхващащият вселената  продиводейства - кой ще устои. Смирението е присъщо и съпътства всички свойства  на Вседържителя Бога. Чрез него се запечатва законът и причината на неизменността и пълнотата на Божествената воля и всеспасяващия промисъл. За доказателство за пълнотата на това Божие свойство служат собствените Му слова – че „Бог е кротък и смирен по сърце“. Но, ако сам Бог признава че е смирен по сърце не означава ли тогава това, че смирението може да бъде свойство на всяка разумна личност и следователно не е чуждо и на нашето естество, и е същност и състояние на живот. Някой може смирено да помисли, че ако извращението е погубило и унищожило чудната и пресветла ангелска красота и достойнство, не значи ли това, че то е не просто някаква външна форма и приспособление – а свойство и същност на човека. Ето как се решава въпросът затова, защо човекът е отстъпил от Бога и е паднал. Коренът и началото на всяко падение или съгрешение е отсъствието на смиреномъдрие.

 Последиците от отказването на смиреномъдрието, което е вместилище на Бога и Неговата воля са  - корестолюбието, своенравието, самодоволството, независимостта, непослушанието, анархията и други подобни проявления на егоцентризма.

Ако ни е открито че Бог по природа е смирен, тогава вече няма място за въпроси  защо смирението е необходимо за изцелението и привеждането в равновесие на покварения свят.

 Тези, които усещат безсилието си и преживяват неуспехи бих  посъветвал – колкото  може по-скоро да прибегнат към смиреномъдрието, както в мислите, така и в постъпките и тогава, ще си върнем всичко, което сме загубили - и няма да блуждаем в морето на абстрактните и сатанински учения раждащи смърт.

Милиони подвизаващи се с кървав и безкръвен подвиг, както ни е известно от историята на Църквата, са постъпвали със смирение във всичко, подражавайки на нашия сладчайши Спасител.

Тези, които искат да се върнат в Небесния град, Творец и Създател на който е Бог, нека да заключат в обятията си блаженното смиреномъдрие и това ще ги преобрази и ще ги яви наследници на вечността!

 Старецът Иосиф Вотопенски






Гласувай:
3


Вълнообразно


1. getmans1 - Житейският въпрос е да се направи ...
06.05.2016 21:35
Житейският въпрос е да се направи разлика между смирението и примирението.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sidhaarta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 489066
Постинги: 453
Коментари: 334
Гласове: 1329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Господня молитва
2. "Отче наш" Обяснение на Господнята молитва
3. Отче наш - от Уикипедия, свободната енциклопедия
4. ВСЕМИРНОТО ПРАВОСЛАВИЕ
5. КРСТ ЈЕ СИЛА И СЛАВА !
6. "Отношението към Св. Богородица в Православието, в сектите, и в нехристиянските учения. Лектор:д-р Десислава Панайотова - директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", който работи при храма.
7. ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
8. ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО
9. ПРАВОСЛАВИЕ. БГ - Православие България
10. Независим интернет-портал Православие България
11. БИБЛИЯ - КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ
12. СПИСАНИЕ - ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ
13. СОФИЙСКА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ "СВ. ЙОАН РИЛСКИ"
14. Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий"
15. ЦЕНТЪР ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ
16. ЖИВО ПРЕДАНИЕ
17. ПРАВОСЛАВИЕ, БОГОСЛОВИЕ, СЪВРЕМЕННОСТ - ЗАДРУГАТА
18. ВСИЧКО ЗА СВЕТАТА ЕВХАРИСТИЯ - ЛИТУРГИЯТА
19. СЛОВО ЗА МОЛИТВАТА НА СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИЕЦ- ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕТИВО
20. НЕ РАЗПИТВАЙ
21. ТАЙНИТЕ КОИТО СИ ОТИВАТ С НАС......
22. НИКОГА НЕ ГИ ЗАБРАВЯЙ.... ТЕ ТИ ДАДОХА ВСИЧКО.
23. БИБЛИОТЕКА - ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
24. ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
25. ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
26. ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО.СОМ
27. ДОБРОТОЛЮБИЕ
28. ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА
29. ДЯКОНИЯ.БГ
30. ПРАВОСЛАВНА КЛАСИКА