Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2014 18:53 - Възкресение по време на Рождество
Автор: sidhaarta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 677 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 12.04.2015 14:36


image   

Миналата година, в тих следобед преди Рождество, както си вървях по улицата, изведнъж пред мен кацна бял гълъб. За едното му краче се бе заплела малка найлонова торбичка, която се издуваше като истински парашут при всеки опит на гълъба да отлети. Зърнах и две улични кучета да тичат подире му. Уплашената птица прелетя десетина метра и пак падна на паважа. Напъдих кучетата и се втекох да я освободя от нелепата примка, но тя възприе помощта за агресия и пак се опита да потърси път към небето. Накрая съвсем грохна и падна безпомощна, но успя да се скрие под спрял наблизо бус. Двете улични превъзходни веднага се втурнаха натам. След миг едното се появи с увисналия между зъбите му гълъб. „Край!“, си рекох, умъртвиха го, но кой знае защо погнах с вик псетата. И, о, чудо – умрелият гълъб ненадейно хвръкна, прелетя над уличната ограда и изчезна с парашута си в съседния двор, далеч от изненаданите помияри.

Прибрах се вкъщи странно угнетен. Когато бъркаме в окото на природата, казва Радичков, бъркаме в своето око. В чие око бръкнах – в окото на Естествения ход на живота, който не знае що е съчувствие? Или помогнах на една душа, изпаднала в беда, за сметка на друга, родена в изначална бедност? Какво ми прошепна Господ между Гладното куче и Глупавия гълъб? Сякаш ме попита – знам ли къде се намираме днес – в края на Безсилието, или в безсилието на Края?

Честно казано, не знам. Но зная, че продължавам да си мисля – дали оттатък, в отвъдния двор, където гълъбът се спаси, не го е спипала някоя котка.    

Седмица-две преди Рождество – краят на предколедните пости. Но без смирение – нито молитвата, нито милостинята, нито въздържанието си струват. Смирението погрешно се приема от мнозина за овчедушие, безхарактерност, апатия, за безнадеждно примирение, или безволно самообезличаване. А става дума за безгневието като устрем към всеопрощаващото добро.

Защо обаче не схващаме величието на смиреномъдрието? Защото всички ценим преходното богатство, а Онзи оценява само духовната щедрост на душите, които не са алчни, суетни, лениви, завистливи или стиснати… Казват, така е и със свет­ците: колкото повече се приближават към Бога, толкова повече се считат за грешни. А ние, към какво се приближаваме? Грешните сме, защото се имаме за безгрешни, а смиреният човек се самообвинява дори за всяка ядлива помисъл.

Няма нужда да се правим на светци. Просто не ни отива. Но би трябвало сами да си признаваме грешките. Преди да се превърнат в лични грехове.

Дано да бъдем по-човечни и по-милостиви не само през дните преди Коледа, но и през цялата идна година… И през цялата идност…

Амин! 

Румен Леонидов

Източник:inspiro-bg.com/vazkresenie-po-vreme-na-rozhdestvo/


Тагове:   вдъхновено,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubovakoniamash - Привет sidhaarta!
17.12.2014 11:06
"Дано да бъдем по-човечни и по-милостиви не само през дните преди Коледа, но и през цялата идна година… И през цялата идност…
Амин! "
ДАНО.....Поздрав Дора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sidhaarta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488007
Постинги: 453
Коментари: 334
Гласове: 1329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Господня молитва
2. "Отче наш" Обяснение на Господнята молитва
3. Отче наш - от Уикипедия, свободната енциклопедия
4. ВСЕМИРНОТО ПРАВОСЛАВИЕ
5. КРСТ ЈЕ СИЛА И СЛАВА !
6. "Отношението към Св. Богородица в Православието, в сектите, и в нехристиянските учения. Лектор:д-р Десислава Панайотова - директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", който работи при храма.
7. ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
8. ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО
9. ПРАВОСЛАВИЕ. БГ - Православие България
10. Независим интернет-портал Православие България
11. БИБЛИЯ - КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ
12. СПИСАНИЕ - ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ
13. СОФИЙСКА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ "СВ. ЙОАН РИЛСКИ"
14. Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий"
15. ЦЕНТЪР ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ
16. ЖИВО ПРЕДАНИЕ
17. ПРАВОСЛАВИЕ, БОГОСЛОВИЕ, СЪВРЕМЕННОСТ - ЗАДРУГАТА
18. ВСИЧКО ЗА СВЕТАТА ЕВХАРИСТИЯ - ЛИТУРГИЯТА
19. СЛОВО ЗА МОЛИТВАТА НА СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИЕЦ- ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕТИВО
20. НЕ РАЗПИТВАЙ
21. ТАЙНИТЕ КОИТО СИ ОТИВАТ С НАС......
22. НИКОГА НЕ ГИ ЗАБРАВЯЙ.... ТЕ ТИ ДАДОХА ВСИЧКО.
23. БИБЛИОТЕКА - ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
24. ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
25. ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
26. ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО.СОМ
27. ДОБРОТОЛЮБИЕ
28. ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА
29. ДЯКОНИЯ.БГ
30. ПРАВОСЛАВНА КЛАСИКА